Startsida Om Tssm Gröndalsvarvet Gröndalsvarvet renoveras! Renoveringsprojekt Bilder Kontaktinfo Länkar Medlemssida

Namn

Båttyp

Byggnadsår

Konstruktör

l. ö. a

l. v. l.

Bredd

"Tyn"

Ångbåt

1890

-

7,75

7,1

1,85

Vikt

Maskin

Cylinder

Effekt

Propeller

Byggmaterial

Nuv ägare

1300

1 cyl, högtryck dubbelv.

Slag 124 mm 97,5 mm

4 hk

4 blad, diam 600 mm

Furu på ek/stålspant

Tomas Blomström

Slupen är byggd i Västervikstrakten åt beställaren Rosenmüller på Tyllinge herrgård vid sjön Tynn. Där har den dragit timmer åt gårdens sågverk och möbelsnickeri fram till 1939. Då köptes båten av privatperson Edvin Carlsson och gick i Kinda kanal. 1941 köptes båten av P-A Wadell, godsägare på Skeppsgården vid Valdemarsvik.

Här fick hon dra en pråm (15x4x1 m) med 40 m3 ved till kolugnarna vid säteriet. Veden hämtades från kringliggande öar. Båten hade under denna tid två mans besättning, Kapten och eldare/däcksman. På pråmen fanns det fyra personer som ansvarade för lastning-lossning. Kolen såldes för att användas till gengasaggregat på bilar. Där tjänstgjorde hon fram till mitten av 60-talet då hon förföll och sjönk.

1968 köpte Åke Carlsson, son till Edvin Carlsson båten. Hon bärgades och togs till Örnholmens varv. Där byttes de flesta spanten samt det översta bordet togs bort. 1969 köptes hon av Bernard Hedlund i Täby utanför Stockholm. Sedan dess har hon från och till varit i drift. 1991 gick originalpannan sönder så pass mycket att den inte längre gick att rädda. Korrosionen hade tagit för mycket av pannan. Sedan dess har Tyn bara legat och förfallit ytterligare, mestadels otäckt.

I december 1997 köptes hon av nuvarande ägaren. Skrovet var hösten 1997 i mycket dåligt skick och har krävt mycket arbete och material. Nästan halva skrovet samt ett antal spant är bytta samt nästan alla stålnitar under vattnet. S/S Tyn har även fått ett nytt tak. En ny ångpanna har vi tillverkat och installerat med originalet som förebild. Maskinen har varsamt renoverats och är nu i bra skick. Tyn lämnade TSSMs varv 2008. Båten finns omskriven i ett flertal böcker.

T Blomström

Tyn före och efter herrskapet Tomas & Ylvas restaurering. Bilderna talar för sig själva.

 

Startsida Om Tssm Gröndalsvarvet Gröndalsvarvet renoveras! Renoveringsprojekt Bilder Kontaktinfo Länkar Medlemssida

Webmäster: webmasterATskeppsmyran.se