Startsida Om Tssm Gröndalsvarvet Gröndalsvarvet renoveras! Renoveringsprojekt Bilder Kontaktinfo Länkar Medlemssida

Namn

Båttyp / Nr

Byggnadsår

Konstruktör

"Phaedra"

Östersjö 8 / S 18

1948

Tore Herlin

l. ö. a

Bredd

Deplacement

Segelyta

9,98

2,45

4500

40 kvm

SXK:s utlottningsbåt 1948 ritades av Tore Herlin efter östersjöregeln och byggdes på Linus Janssons varv i Östhammar. Hon ritades ursprungligen som en Östersjösjua - Ö 7 - men har såvitt känt alltid seglat som en åtta med Ö 8 S 18 i seglet. Vinstlotten drogs 1948 av en person vid namn Lindström, bosatt i Bromma. Under större delen av 1950-talet seglades Philippa, som hon senare namngavs, av familjen Horwitz. 1957 övertogs Philippa av familjen Hegert, som gav henne namnet Flamingo.

Familjen Hegert seglade Flamingo under många somrar längs ostkusten, till Åland och till Finland. Evert Taube lär under denna tid ha varit en känd gäst ombord, och "Furusundsvalsen" skall enligt uppgift ha kommit till i samband med något av dessa besök. Vintertid låg Flamingo upplagd på Helmer Linds Båtvarv i Skurusundet.

Flamingo såldes 1963 eller 1964 till nya ägare. Under denna period gavs hon troligtvis det nuvarande namnet Phaedra och bordläggningen målades vit. Olle Bernin, som därefter övertog båten någon gång på 70-talet, återställde senare den fernissade bordläggningen. Vintertid låg Phaedra upplagd på Hundudden på Djurgården. Olle Bernin behöll Phaedra till början av 1990-talet, då hon övertogs av Jonny Bisell, som efter ett par år sålde henne till undertecknad våren 1994.

Lite ytterligare historik finns att läsa i SXK:s årsbok 1947 och tidningen På Kryss under 1948. Det har även byggts en systerbåt i början på 1960-talet, då med lite modernare rigg. Flamingo är även omnämnd i boken ”Herlinbåtar”. Bilderna, som tillhandahållits av konstruktörens dotter Sonja Herlin, visar utställningen på Nybroplan våren 1948 och någonstans på Strandvägen, antagligen i anslutning till att båten skulle flyttas till eller från Nybroplan. Det är inte känt vilka personerna på bilderna är.

Phaedra såldes vidare till TSSM-medlemmen Dan Söderlund 2007 och lämnade då Gröndalsvarvet.

U Hårdeman

Startsida Om Tssm Gröndalsvarvet Gröndalsvarvet renoveras! Renoveringsprojekt Bilder Kontaktinfo Länkar Medlemssida

Webmäster: webmasterATskeppsmyran.se