Startsida Om Tssm Gröndalsvarvet Gröndalsvarvet renoveras! Renoveringsprojekt Bilder Kontaktinfo Länkar Medlemssida

 

Namn

Båttyp / Nr

Byggnadsår

Konstruktör

l. ö. a

l. v. l.

Bredd

Deplacement

Segelyta

Nuv ägare

 

"Alaeris"

Int. 5,5 m-jakt / S 2

1950

Tore Holm

10,0

6,8

2,0

2000

30,5

A. Mårding

Alaeris är den första internationella 5.5:an som byggdes i Sverige och hon var den enda som seglade 1950 och fick därför kappsegla mot 5.5:or från övriga norden. Den var Sveriges först byggda 5.5:a, men under tiden Alaeris byggdes importerades det en annan från Norge. Detta har medfört att Alaeris har fått nöja sig med S 2 i seglet.

Båtens förste ägare, Direktör Bertil Svalander, döpte båten till Monique 4. Enligt ett mätbrev daterat den 7 augusti 1953 äger Doktor Frey Hagerman båten och nu heter hon Alaeris. Ett tredje namn dyker upp i ett mätbrev daterat 20 maj 1961, nu heter hon Lalita, ägare Bo Callert. När hon fick återta namnet Alaeris vilket hon heter idag är okänt.

På 70-talet låg hon på Neglingevarvet för översyn av en skada från en grundstötning. ägaren hade emellertid inte råd att lösa ut henne utan hon övertogs av varvet och användes av de anställda. På 70-talet försågs hon med ruff och övertog en av Lasse Thörns aluminiummaster från en av Rush-båtarna.

I början av 80-talet välte hon på land efter en slarvig uppallning. Hasse Samuelsson köpte båten av försäkringsbolaget och renoverade henne samt återställde henne till ett utseende mer likt orginalet. Fyra bord och flera spant byttes, ruffen togs bort och ersattes av dubbla sittbrunnar och ett nytt däck lades av två lager epoxilimmad plywood med mahognyskarndäck.

1998 köptes jakten av mig, Anders Werner. Alaeris är utrustad för att var extremt lättseglad och seglas med enkelhet av en person, focken är självslående och försedd med rulle. 1999 var Alaeris på besök i Hangö, Finland, att segla på öppet hav med Alaeris är en blöt upplevelse vet jag att berätta. Betydelsen av namnet Alaeris är fortfarande höljt i dunkel.

Båten såldes vidare och försvann från Gröndal sommaren 2010.

A Werner

Startsida Om Tssm Gröndalsvarvet Gröndalsvarvet renoveras! Renoveringsprojekt Bilder Kontaktinfo Länkar Medlemssida

Webmäster: webmasterATskeppsmyran.se